Ukupna količina kravljeg mlijeka prikupljenoga u 2024. u odnosu na 2023. povećana je za 0,5%. Količina ovčjeg mlijeka smanjena je za 7,2%, a kozjega za 4,8%.
Izraženo u količini, to znači da je u 2024. kravljeg mlijeka prikupljeno više za oko 1 700 t, ovčjega manje za 129 t, a kozjega manje za 151 t.
Količina neobranog mlijeka koje su mljekare uvezle u 2024. u odnosu na 2023. smanjena je za 1,5%, odnosno za oko 2 610 t, dok je količina uvezenog vrhnja povećana za 46,7%, odnosno za oko 2 560 t.
U usporedbi s prethodnom godinom proizvodnja mlijeka za piće smanjena je za oko 32 930 t (13,0%), dok je količina vrhnja povećana za 1 000 t (3,1%), fermentiranih proizvoda za 1 057 t (1,1%) i napitaka sa mliječnom bazom za 6 775 t (38,1%).
Proizvodnja maslaca u 2024. u odnosu na 2023. povećana je za 481 t (14,2%), dok je ukupna proizvodnja kravljeg sira smanjena za 1 337 t (4,1%). Proizvodnja ovčjeg sira smanjena je za 21,3%, dok je proizvodnja kozjeg sira smanjena za 34,6%.
Od ostalih sireva smanjena je proizvodnja srednje tvrdog sira, za 14,2% (1 690 t) i srednje mekanog sira, za 4,9% (9 t). Povećana je proizvodnja mekanog sira, za 10,4%, tvrdog sira, za 11,1%, ekstra tvrdog sira, za 8,9%, i svježeg sira, za 0,4%.
U odnosu na prethodnu godinu ukupan sadržaj mliječne masti u prikupljenome kravljem mlijeku smanjen je za 1,2%, u ovčjemu za 9,0%, a u kozjemu za 7,6%.
Što se tiče pojedinačnih mliječnih proizvoda, ukupna količina mliječne masti u mlijeku za piće manja je za 8,8%, u fermentiranim proizvodima za 1,3% i u siru od čistoga kravljeg mlijeka za 5,2%. Sadržaj mliječne masti veći je u vrhnju, za 1,5%, i u maslacu, za 17,5%.
Sadržaj bjelančevina kravljeg mlijeka povećan je u mlijeku za piće, za 1,7%, i u vrhnju, za 1,0%, dok je u kravljem siru smanjen za 5,9%.
1. MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI U 2024.1) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1) Vidi Metodološka objašnjenja. |
2. SADRŽAJ MLIJEČNE MASTI U GLAVNIM MLIJEČNIM PROIZVODIMA U 2024. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
3. SADRŽAJ BJELANČEVINA KRAVLJEG MLIJEKA U GLAVNIM MLIJEČNIM PROIZVODIMA U 2024. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Izvori i metode prikupljanja podataka
Podaci o godišnjoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda preuzimaju se od Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu – Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka (SLKM). Tako se prikupljaju podaci o količini prikupljenoga kravljega, ovčjega i kozjeg mlijeka, sadržaju mliječne masti i bjelančevina, proizvodnji mliječnih proizvoda te vanjskoj trgovini mljekara mlijekom i proizvodima.
Prikupljene podatke SLKM obrađuje i prosljeđuje Državnom zavodu za statistiku prema unaprijed dogovorenim terminima i u obliku prilagođenu za daljnju obradu.
Metodologija za provedbu istraživanja o mlijeku i mliječnim proizvodima temelji se na Metodološkim osnovama za prikupljanje podataka u statistici mlijeka i mliječnih proizvoda (NN, br. 42/13.).
Obuhvat i usporedivost
U Republici Hrvatskoj radi četrdesetak mljekara za koje SLKM analizira otkupljeno mlijeko i od kojih prikuplja podatke o proizvodnji. Obuhvaćene su industrijske i registrirane male mljekare.
Povjerljivost
Agregirani podaci iz kojih se mogu prepoznati pojedinačne izvještajne jedinice (zbog njihova malog broja) ili se na njima primjenjuje pravilo dominantnosti ili sekundarne povjerljivosti, u skladu sa Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 25/20. i 155/23.) i Naputkom o načinu zaštite povjerljivih statističkih podataka u Državnom zavodu za statistiku, smatraju se povjerljivima te se stoga ne objavljuju.
Definicije
Mlijeko za piće obuhvaća sirovo mlijeko, neobrano, djelomično obrano i obrano, bez dodataka.
Sirovo mlijeko obuhvaća mlijeko koje nije podvrgnuto bilo kojem postupku zagrijavanja iznad 40 °C.
Neobrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti ≥ 3,5%, podvrgnuto toplinskoj obradi.
Djelomično obrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti 1,5% – 2,8%, jedanput podvrgnuto toplinskoj obradi.
Obrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti < 1,5%, podvrgnuto toplinskoj obradi.
Pasterizirano mlijeko – mlijeko obrađeno na visokoj temperaturi (barem 72 °C na 15 sekundi).
Sterilizirano mlijeko – mlijeko obrađeno na visokoj temperaturi (120 °C na 30 minuta) u hermetički zatvorenim posudama.
Sterilizirano u protoku (uzavrelo) – mlijeko obrađeno na visokoj temperaturi (135 °C na najmanje sekundu).
Mlaćenica obuhvaća ostatak nakon pretvorbe mlijeka ili vrhnja u maslac.
Vrhnje obuhvaća vrhnje za izravnu potrošnju s više ili manje od 29% mliječne masti.
Fermentirani proizvodi obuhvaćaju jogurt, tekući jogurt, acidofil te ostale fermentirane proizvode, s dodacima ili bez njih.
Napici s mliječnom bazom obuhvaćaju proizvode s udjelom mliječnog ekvivalenta od barem 50% (npr. čokoladno mlijeko, mlaćenica s dodacima).
Ostali svježi proizvodi obuhvaćaju proizvode od svježeg mlijeka koji nisu drugdje spomenuti (uglavnom deserti na bazi mlijeka).
Koncentrirano mlijeko obuhvaća mlijeko dobiveno djelomičnim uklanjanjem vode iz neobranoga, djelomično obranoga i obranog mlijeka.
Mliječni proizvodi u prahu obuhvaćaju proizvode dobivene uklanjanjem vode iz vrhnja, svih vrsta mlijeka, mlaćenice i fermentiranih proizvoda.
Maslac obuhvaća tradicionalni maslac, otopljeni maslac, ulje maslaca i slične proizvode s više od 80% mliječne masti.
Ostali proizvodi od žutih masnoća obuhvaćaju proizvode na bazi maslaca s manje od 80% mliječne masti.
Sir obuhvaća svježe ili sazrele, tvrde ili polutvrde proizvode dobivene koagulacijom mlijeka, vrhnja, mlaćenice i sl.
Prerađeni sir obuhvaća proizvode dobivene mljevenjem, miješanjem, topljenjem i emulgiranjem jedne ili više vrsta sireva, s dodacima ili bez njih.
Sirutka obuhvaća tekuću sirutku i sirutku u prahu ili bloku. Ona je nusproizvod u proizvodnji sira ili kazeina.
Kratice
°C | Celzijev stupanj |
m. m. | mliječna mast |
NN | Narodne novine |
t | tona |
z | podatak zbog povjerljivosti nije objavljen |
Znakovi
- | nema pojave |
< | manje od |
> | veće od |
≥ | veće ili jednako |
Objavljuje Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, Ilica 3, p. p. 80.
Telefon: (+385 1) 48 06 111
Novinarski upiti: press@dzs.hr
Odgovorne osobe:
Edita Omerzo, načelnica Sektora prostornih statistika
Lidija Brković, glavna ravnateljica
Priredili:
Mario Valentić i Ana Pavetić
MOLIMO KORISNIKE DA PRI KORIŠTENJU PODATAKA NAVEDU IZVOR.
Služba za odnose s korisnicima i zaštitu podataka
Informacije i korisnički zahtjevi
Telefon: (+385 1) 48 06 138, 48 06 154, 48 06 115
Elektronička pošta: stat.info@dzs.hr
Pretplata na publikacije
Telefon: (+385 1) 21 00 455
Elektronička pošta: prodaja@dzs.hr