Priopćenje

Godina: LXII.
Zagreb, 17. lipnja 2025.
POLJ-2025-3-6

ISSN 1334-0557

PROIZVODNJA MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA U 2024.

Ukupna količina kravljeg mlijeka prikupljenoga u 2024. u odnosu na 2023. povećana je za 0,5%. Količina ovčjeg mlijeka smanjena je za 7,2%, a kozjega za 4,8%.

Izraženo u količini, to znači da je u 2024. kravljeg mlijeka prikupljeno više za oko 1 700 t, ovčjega manje za 129 t, a kozjega manje za 151 t.

Količina neobranog mlijeka koje su mljekare uvezle u 2024. u odnosu na 2023. smanjena je za 1,5%, odnosno za oko 2 610 t, dok je količina uvezenog vrhnja povećana za 46,7%, odnosno za oko 2 560 t.

U usporedbi s prethodnom godinom proizvodnja mlijeka za piće smanjena je za oko 32 930 t (13,0%), dok je količina vrhnja povećana za 1 000 t (3,1%), fermentiranih proizvoda za 1 057 t (1,1%) i napitaka sa mliječnom bazom za 6 775 t (38,1%).

Proizvodnja maslaca u 2024. u odnosu na 2023. povećana je za 481 t (14,2%), dok je ukupna proizvodnja kravljeg sira smanjena za 1 337 t (4,1%). Proizvodnja ovčjeg sira smanjena je za 21,3%, dok je proizvodnja kozjeg sira smanjena za 34,6%.

Od ostalih sireva smanjena je proizvodnja srednje tvrdog sira, za 14,2% (1 690 t) i srednje mekanog sira, za 4,9% (9 t). Povećana je proizvodnja mekanog sira, za 10,4%, tvrdog sira, za 11,1%, ekstra tvrdog sira, za 8,9%, i svježeg sira, za 0,4%.

U odnosu na prethodnu godinu ukupan sadržaj mliječne masti u prikupljenome kravljem mlijeku smanjen je za 1,2%, u ovčjemu za 9,0%, a u kozjemu za 7,6%.

Što se tiče pojedinačnih mliječnih proizvoda, ukupna količina mliječne masti u mlijeku za piće manja je za 8,8%, u fermentiranim proizvodima za 1,3% i u siru od čistoga kravljeg mlijeka za 5,2%. Sadržaj mliječne masti veći je u vrhnju, za 1,5%, i u maslacu, za 17,5%.

Sadržaj bjelančevina kravljeg mlijeka povećan je u mlijeku za piće, za 1,7%, i u vrhnju, za 1,0%, dok je u kravljem siru smanjen za 5,9%.

 

1. MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI U 2024.1)

                      Količina, t Indeksi
2024.
2023.
2023. 2024.
Raspoloživost      
Prikupljeno kravlje mlijeko 376 980 378 681 100,5
Prikupljeno ovčje mlijeko 1 781 1 652 92,8
Prikupljeno kozje mlijeko 3 145 2 994 95,2
Vrhnje z - -
Uvoz neobranog mlijeka – samo mljekare 175 287 172 673 98,5
Uvoz obranog mlijeka – samo mljekare z z z
Uvoz vrhnja – samo mljekare 5 483 8 042 146,7
Uvoz ostalih proizvoda (npr. sir, maslac, jogurt) – samo mljekare z z z
Proizvodnja svježih proizvoda      
Mlijeko za piće (konzumno) 252 898 219 966 87,0
Neobrano i sirovo mlijeko 129 226 128 307 99,3
Djelomično obrano mlijeko 120 610 88 338 73,2
Obrano mlijeko 3 062 3 321 108,5
Mlaćenica z z z
Vrhnje 32 114 33 114 103,1
S < 29% m. m. 21 049 21 658 102,9
S > 29% m. m. 11 065 11 456 103,5
Fermentirani proizvodi (jogurti, napici od jogurta i dr.) 92 851 93 908 101,1
S dodacima 19 471 25 044 128,6
Bez dodataka 73 379 68 864 93,8
Napici s mliječnom bazom 17 784 24 559 138,1
Ostali svježi proizvodi (mliječni žele i sl.) 12 177 12 457 102,3
Proizvodnja ostalih proizvoda      
Mliječni proizvodi u prahu z z z
Maslac 3 388 3 869 114,2
Ostali proizvodi od žutih masnoća 1 738 1 547 89,0
Sir od kravljeg mlijeka (čisti) 32 574 31 237 95,9
Sir od ovčjeg mlijeka (čisti) 202 159 78,7
Sir od kozjeg mlijeka (čisti) 208 136 65,4
Ostali sirevi (miješani) 15 15 100,0
Mekani sir (> 68% vlage) 570 629 110,4
Srednje mekani sir (62% – 68% vlage) 184 175 95,1
Srednje tvrdi sir (55% – 62% vlage) 11 868 10 178 85,8
Tvrdi sir (47% – 55% vlage) 640 711 111,1
Ekstra tvrdi sir (< 47% vlage) 417 454 108,9
Svježi sir  19 320 19 400 100,4
Prerađeni sir 2 809 3 008 107,1
Sirutka – ukupno 25 627 25 098 97,9
Izvoz mlijeka i vrhnja u rinfuzi – samo mljekare z z z

1) Vidi Metodološka objašnjenja.

2. SADRŽAJ MLIJEČNE MASTI U GLAVNIM MLIJEČNIM PROIZVODIMA U 2024.

                          Sadržaj mliječne masti, t Indeksi
2024.
2023.
2023. 2024.
Raspoloživost      
Prikupljeno kravlje mlijeko 15 325 15 145 98,8
Prikupljeno ovčje mlijeko 122 111 91,0
Prikupljeno kozje mlijeko 105 97 92,4
Vrhnje z - -
Uvoz neobranog mlijeka – samo mljekare 7 084 6 972 98,4
Uvoz obranog mlijeka – samo mljekare z z z
Uvoz vrhnja – samo mljekare 2 157 3 210 148,8
Proizvodi      
Mlijeko za piće (konzumno) 6 579 6 000 91,2
Mlaćenica z z z
Vrhnje 6 290 6 384 101,5
Fermentirani proizvodi (jogurti, napici od jogurta i dr.) 2 871 2 835 98,7
Napici s mliječnom bazom 243 334 137,4
Ostali svježi proizvodi (mliječni žele i sl.) 391 395 101,0
Koncentrirano mlijeko - - -
Mliječni proizvodi u prahu z z z
Maslac 2 778 3 263 117,5
Ostali proizvodi od žutih masnoća 417 572 137,2
Sir od kravljeg mlijeka (čisti) 4 446 4 215 94,8
Sirutka – ukupno 81 79 97,5
Izvoz mlijeka i vrhnja u rinfuzi – samo mljekare z z z

3. SADRŽAJ BJELANČEVINA KRAVLJEG MLIJEKA U GLAVNIM MLIJEČNIM PROIZVODIMA U 2024.

Proizvodi Sadržaj bjelančevina, t Indeksi
2024.
2023.
2023. 2024.
Mlijeko za piće (konzumno) 6 704 6 820 101,7
Neobrano mlijeko 3 430 3 978 116,0
Djelomično obrano mlijeko 3 193 2 740 85,8
Obrano mlijeko 81 102 125,9
Mlaćenica z z z
Vrhnje 970 980 101,0
Proizvodi u prahu z z z
Maslac i ostali proizvodi od žutih masnoća 30 33 110,0
Sir od kravljeg mlijeka 4 183 3 935 94,1
Prerađeni sir 329 376 114,3
Sirutka  187 132 70,6

METODOLOŠKA OBJAŠNJENJA

Izvori i metode prikupljanja podataka

Podaci o godišnjoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda preuzimaju se od Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu – Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka (SLKM). Tako se prikupljaju podaci o količini prikupljenoga kravljega, ovčjega i kozjeg mlijeka, sadržaju mliječne masti i bjelančevina, proizvodnji mliječnih proizvoda te vanjskoj trgovini mljekara mlijekom i proizvodima.

Prikupljene podatke SLKM obrađuje i prosljeđuje Državnom zavodu za statistiku prema unaprijed dogovorenim terminima i u obliku prilagođenu za daljnju obradu.

Metodologija za provedbu istraživanja o mlijeku i mliječnim proizvodima temelji se na Metodološkim osnovama za prikupljanje podataka u statistici mlijeka i mliječnih proizvoda (NN, br. 42/13.).

Obuhvat i usporedivost

U Republici Hrvatskoj radi četrdesetak mljekara za koje SLKM analizira otkupljeno mlijeko i od kojih prikuplja podatke o proizvodnji. Obuhvaćene su industrijske i registrirane male mljekare.

Povjerljivost

Agregirani podaci iz kojih se mogu prepoznati pojedinačne izvještajne jedinice (zbog njihova malog broja) ili se na njima primjenjuje pravilo dominantnosti ili sekundarne povjerljivosti, u skladu sa Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 25/20. i 155/23.) i Naputkom o načinu zaštite povjerljivih statističkih podataka u Državnom zavodu za statistiku, smatraju se povjerljivima te se stoga ne objavljuju.

Definicije

Mlijeko za piće obuhvaća sirovo mlijeko, neobrano, djelomično obrano i obrano, bez dodataka.

Sirovo mlijeko obuhvaća mlijeko koje nije podvrgnuto bilo kojem postupku zagrijavanja iznad 40 °C.

Neobrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti ≥ 3,5%, podvrgnuto toplinskoj obradi.

Djelomično obrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti 1,5% – 2,8%, jedanput podvrgnuto toplinskoj obradi.

Obrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti < 1,5%, podvrgnuto toplinskoj obradi.

Pasterizirano mlijeko – mlijeko obrađeno na visokoj temperaturi (barem 72 °C na 15 sekundi).

Sterilizirano mlijeko – mlijeko obrađeno na visokoj temperaturi (120 °C na 30 minuta) u hermetički zatvorenim posudama.

Sterilizirano u protoku (uzavrelo) – mlijeko obrađeno na visokoj temperaturi (135 °C na najmanje sekundu).

Mlaćenica obuhvaća ostatak nakon pretvorbe mlijeka ili vrhnja u maslac.

Vrhnje obuhvaća vrhnje za izravnu potrošnju s više ili manje od 29% mliječne masti.

Fermentirani proizvodi obuhvaćaju jogurt, tekući jogurt, acidofil te ostale fermentirane proizvode, s dodacima ili bez njih.

Napici s mliječnom bazom obuhvaćaju proizvode s udjelom mliječnog ekvivalenta od barem 50% (npr. čokoladno mlijeko, mlaćenica s dodacima).

Ostali svježi proizvodi obuhvaćaju proizvode od svježeg mlijeka koji nisu drugdje spomenuti (uglavnom deserti na bazi mlijeka).

Koncentrirano mlijeko obuhvaća mlijeko dobiveno djelomičnim uklanjanjem vode iz neobranoga, djelomično obranoga i obranog mlijeka.

Mliječni proizvodi u prahu obuhvaćaju proizvode dobivene uklanjanjem vode iz vrhnja, svih vrsta mlijeka, mlaćenice i fermentiranih proizvoda.

Maslac obuhvaća tradicionalni maslac, otopljeni maslac, ulje maslaca i slične proizvode s više od 80% mliječne masti.

Ostali proizvodi od žutih masnoća obuhvaćaju proizvode na bazi maslaca s manje od 80% mliječne masti.

Sir obuhvaća svježe ili sazrele, tvrde ili polutvrde proizvode dobivene koagulacijom mlijeka, vrhnja, mlaćenice i sl.

Prerađeni sir obuhvaća proizvode dobivene mljevenjem, miješanjem, topljenjem i emulgiranjem jedne ili više vrsta sireva, s dodacima ili bez njih.

Sirutka obuhvaća tekuću sirutku i sirutku u prahu ili bloku. Ona je nusproizvod u proizvodnji sira ili kazeina.

Kratice

°C Celzijev stupanj
m. m. mliječna mast
NN Narodne novine
t tona
z podatak zbog povjerljivosti nije objavljen

Znakovi

-              nema pojave
< manje od
> veće od
veće ili jednako

 

Objavljuje Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, Ilica 3, p. p. 80.
Telefon: (+385 1) 48 06 111
Novinarski upiti: press@dzs.hr

Odgovorne osobe:
Edita Omerzo, načelnica Sektora prostornih statistika
Lidija Brković, glavna ravnateljica

Priredili:
Mario Valentić i Ana Pavetić

MOLIMO KORISNIKE DA PRI KORIŠTENJU PODATAKA NAVEDU IZVOR.

Služba za odnose s korisnicima i zaštitu podataka

Informacije i korisnički zahtjevi
Telefon: (+385 1) 48 06 138, 48 06 154, 48 06 115
Elektronička pošta: stat.info@dzs.hr

Pretplata na publikacije
Telefon: (+385 1) 21 00 455
Elektronička pošta: prodaja@dzs.hr

Postavke pristupačnosti