U 2024. u odnosu na 2021. količina prikupljenog mlijeka smanjena je za 11,9%, odnosno za oko 52 000 tona, dok je količina ukupno prerađenog mlijeka u mljekarama smanjena za 4,6%, odnosno prerađeno je oko 27 300 tona manje mlijeka.
Što se tiče pojedinačnih skupina proizvoda, smanjena je proizvodnja svježih mliječnih proizvoda, za 9,4%, te sira, za 3,7%. Ukupna proizvodnja mlijeka za piće smanjena je za 16,9%, a proizvodnja maslaca za 14,1%.
1. STRUKTURA MLJEKARA PREMA KOLIČINI MLIJEKA U 2024.1) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1) Vidi Metodološka objašnjenja. |
2. STRUKTURA MLJEKARA PREMA KOLIČINI PROIZVODA U 2024.1) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1) Vidi Metodološka objašnjenja. |
Izvori i metode prikupljanja podataka
Podaci o strukturi mljekara preuzimaju se od Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu – Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka (SLKM). Tako se prikupljaju podaci o broju mljekara prema količini prikupljenoga i obrađenog mlijeka te količini dobivenih skupina proizvoda. Istodobno se prikupljaju podaci o količinama prikupljenoga i prerađenog mlijeka te količini proizvedenih proizvoda.
Prikupljene podatke SLKM obrađuje i prosljeđuje Državnom zavodu za statistiku prema unaprijed dogovorenim terminima i u obliku prilagođenu za daljnju obradu.
Podaci o strukturi mljekara prikupljaju se u trogodišnjoj periodici.
Metodologija za provedbu istraživanja o mlijeku i mliječnim proizvodima temelji se na Metodološkim osnovama za prikupljanje podataka u statistici mlijeka i mliječnih proizvoda (NN, br. 42/13.).
Obuhvat i usporedivost
U Republici Hrvatskoj djeluje četrdesetak mljekara za koje SLKM obavlja analizu otkupljenog mlijeka i od kojih prikuplja podatke o proizvodnji. Obuhvaćene su industrijske i registrirane male mljekare, a od 2010. i poljoprivredna gospodarstva i mini sirane registrirani kao prerađivači i otkupljivači mlijeka.
Povjerljivost
Agregirani podaci iz kojih se mogu prepoznati pojedinačne jedinice (zbog njihova malog broja, zbog pravila dominantnosti ili zbog sekundarne povjerljivosti), u skladu sa Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 25/20. i 155/23.), Naputkom o pravilima i metodama zaštite pri diseminaciji službenih statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku i Naputkom o načinu zaštite povjerljivih statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku, smatraju se povjerljivima te se stoga ne objavljuju.
Definicije
Prikupljeno mlijeko obuhvaća količine mlijeka prikupljene izravno od poljoprivrednih gospodarstava.
Obrađeno mlijeko obuhvaća količine mlijeka upotrebljavanoga u mljekarama za proizvodnju mliječnih proizvoda.
Svježi proizvodi obuhvaćaju mlijeko za piće, mlaćenicu, vrhnje, fermentirane proizvode (jogurte, napitke od jogurta i dr.), napitke s mliječnom bazom te ostale svježe proizvode.
Mlijeko za piće obuhvaća sirovo mlijeko, neobrano, djelomično obrano i obrano bez sadržaja aditiva.
Mliječni proizvodi u prahu obuhvaćaju proizvode dobivene uklanjanjem vode iz vrhnja, svih vrsta mlijeka, mlaćenice i fermentiranih proizvoda.
Maslac obuhvaća tradicionalni maslac, otopljeni maslac, ulje maslaca i slične proizvode s više od 80% mliječne masti.
Sir obuhvaća svježe ili sazrele, tvrde ili polutvrde proizvode dobivene koagulacijom mlijeka, vrhnja, mlaćenice i sl.
Kratice
t | tona |
z | podatak zbog povjerljivosti nije objavljen |
Znakovi |
|
- | nema pojave |
≤ | manje od ili jednako |
˃ | veće od |
Objavljuje Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, Ilica 3, p. p. 80.
Telefon: (+385 1) 48 06 111
Novinarski upiti: press@dzs.hr
Odgovorne osobe:
Edita Omerzo, načelnica Sektora prostornih statistika
Lidija Brković, glavna ravnateljica
Priredili:
Mario Valentić i Ana Pavetić
MOLIMO KORISNIKE DA PRI KORIŠTENJU PODATAKA NAVEDU IZVOR.
Služba za odnose s korisnicima i zaštitu podataka
Informacije i korisnički zahtjevi
Telefon: (+385 1) 48 06 138, 48 06 154, 48 06 115
Elektronička pošta: stat.info@dzs.hr
Pretplata na publikacije
Telefon: (+385 1) 21 00 455
Elektronička pošta: prodaja@dzs.hr