Ukupna količina kravljeg mlijeka prikupljenoga u 2023. u odnosu na 2022. smanjena je za 7,0%. Količina ovčjeg mlijeka smanjena je za 20,2%, a kozjega za 11,6%.
Izraženo u količini, to znači da je u 2023. kravljeg mlijeka prikupljeno manje za oko 28 400 t, ovčjega za 450 t, a kozjega za 411 t.
Količina neobranog mlijeka koje su mljekare uvezle u 2023. u odnosu na 2022. neznatno je smanjena (za oko 0,3%, odnosno za oko 490 t), dok je količina uvezenog vrhnja smanjena za oko 2 200 t (29,0%).
U usporedbi s prethodnom godinom proizvodnja mlijeka za piće smanjena je za oko 24 900 t (9,0%), vrhnja za 344 t (1,1%) i napitaka s mliječnom bazom za oko 2 200 t (11,1%), dok je količina fermentiranih proizvoda povećana za oko 2 800 t (3,1%).
Proizvodnja maslaca u 2023. u odnosu na 2022. smanjena je za 784 t (18,8%), dok je ukupna proizvodnja kravljeg sira smanjena za 665 t (2,0%). Proizvodnja ovčjeg sira smanjena je za 8,6%, dok je proizvodnja kozjega sira povećana za 52,9%.
Od ostalih sireva smanjena je proizvodnja srednje tvrdog sira, za 8,3% (1 074 t), tvrdog sira, za 23,2% (193 t), i ekstra tvrdog sira, za 82,0%, (1 896 t). Povećana je proizvodnja mekanog sira, za 5,9%, srednje mekanog sira, za 10,8%, i svježeg sira, za 14,9%.
U odnosu na prethodnu godinu ukupan sadržaj mliječne masti u prikupljenome kravljem mlijeku smanjen je za 6,5%, u ovčjemu za 20,3%, a u kozjemu za 9,5%.
Kad se promatraju podaci o pojedinačnim mliječnim proizvodima, vidi se da je ukupna količina mliječne masti u mlijeku za piće manja za 10,4%, u maslacu za 18,8%, a u siru od čistoga kravljeg mlijeka za 14,8%. Sadržaj mliječne masti veći je u vrhnju, za 11,9%, te u fermentiranim proizvodima, za 0,3%.
Sadržaj bjelančevina kravljeg mlijeka smanjen je u mlijeku za piće, za 11,0%, u vrhnju, za 1,1%, te u kravljem siru, za 26,4%.
1. MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI U 2023.1) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1) Vidi Metodološka objašnjenja. |
2. SADRŽAJ MLIJEČNE MASTI U GLAVNIM MLIJEČNIM PROIZVODIMA U 2023. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
3. SADRŽAJ PROTEINA KRAVLJEG MLIJEKA U GLAVNIM MLIJEČNIM PROIZVODIMA U 2023. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Izvori i metode prikupljanja podataka
Podaci o godišnjoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda preuzimaju se od Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu – Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka (SLKM). Tako se prikupljaju podaci o količini prikupljenoga kravljega, ovčjega i kozjeg mlijeka, sadržaju mliječne masti i bjelančevina, proizvodnji mliječnih proizvoda te vanjskoj trgovini mljekara mlijekom i proizvodima.
Prikupljene podatke SLKM obrađuje i prosljeđuje Državnom zavodu za statistiku prema unaprijed dogovorenim terminima i u obliku prilagođenu za daljnju obradu.
Metodologija za provedbu istraživanja o mlijeku i mliječnim proizvodima temelji se na Metodološkim osnovama za prikupljanje podataka u statistici mlijeka i mliječnih proizvoda (NN, br. 42/13.).
Obuhvat i usporedivost
U Republici Hrvatskoj radi četrdesetak mljekara za koje SLKM analizira otkupljeno mlijeko i od kojih prikuplja podatke o proizvodnji. Obuhvaćene su industrijske i registrirane male mljekare.
Povjerljivost
Agregirani podaci iz kojih se mogu prepoznati pojedinačne izvještajne jedinice (zbog njihova malog broja) ili se na njima primjenjuje pravilo dominantnosti ili sekundarne povjerljivosti, u skladu sa Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 25/20.) i Pravilnikom o načinu zaštite statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku, smatraju se povjerljivima te se stoga ne objavljuju.
Definicije
Mlijeko za piće obuhvaća sirovo mlijeko, neobrano, djelomično obrano i obrano, bez dodataka.
Sirovo mlijeko obuhvaća mlijeko koje nije podvrgnuto bilo kojem postupku zagrijavanja iznad 40 °C.
Neobrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti ≥ 3,5%, podvrgnuto toplinskoj obradi.
Djelomično obrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti 1,5% – 2,8%, jedanput podvrgnuto toplinskoj obradi.
Obrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti < 1,5%, podvrgnuto toplinskoj obradi.
Pasterizirano mlijeko – mlijeko obrađeno na visokoj temperaturi (barem 72 °C na 15 sekundi).
Sterilizirano mlijeko – mlijeko obrađeno na visokoj temperaturi (120 °C na 30 minuta) u hermetički zatvorenim posudama.
Sterilizirano u protoku (uzavrelo) – mlijeko obrađeno na visokoj temperaturi (135 °C na najmanje sekundu).
Mlaćenica obuhvaća ostatak nakon pretvorbe mlijeka ili vrhnja u maslac.
Vrhnje obuhvaća vrhnje za izravnu potrošnju s više ili manje od 29% mliječne masti.
Fermentirani proizvodi obuhvaćaju jogurt, tekući jogurt, acidofil te ostale fermentirane proizvode, s dodacima ili bez njih.
Napici s mliječnom bazom obuhvaćaju proizvode s udjelom mliječnog ekvivalenta od barem 50% (npr. čokoladno mlijeko, mlaćenica s dodacima).
Ostali svježi proizvodi obuhvaćaju proizvode od svježeg mlijeka koji nisu drugdje spomenuti (uglavnom deserti na bazi mlijeka).
Koncentrirano mlijeko obuhvaća mlijeko dobiveno djelomičnim uklanjanjem vode iz neobranoga, djelomično obranoga i obranog mlijeka.
Mliječni proizvodi u prahu obuhvaćaju proizvode dobivene uklanjanjem vode iz vrhnja, svih vrsta mlijeka, mlaćenice i fermentiranih proizvoda.
Maslac obuhvaća tradicionalni maslac, otopljeni maslac, ulje maslaca i slične proizvode s više od 80% mliječne masti.
Ostali proizvodi od žutih masnoća obuhvaćaju proizvode na bazi maslaca s manje od 80% mliječne masti.
Sir obuhvaća svježe ili sazrele, tvrde ili polutvrde proizvode dobivene koagulacijom mlijeka, vrhnja, mlaćenice i sl.
Prerađeni sir obuhvaća proizvode dobivene mljevenjem, miješanjem, topljenjem i emulgiranjem jedne ili više vrsta sireva, s dodacima ili bez njih.
Sirutka obuhvaća tekuću sirutku i sirutku u prahu ili bloku. Ona je nusproizvod u proizvodnji sira ili kazeina.
Kratice
°C | Celzijev stupanj |
m. m. | mliječna mast |
NN | Narodne novine |
t | tona |
z | podatak zbog povjerljivosti nije objavljen |
Znakovi
- | nema pojave |
< | manje od |
> | veće od |
≥ | veće ili jednako |
* | ispravljeni podatak |
Objavljuje Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, Ilica 3, p. p. 80.
Telefon: (+385 1) 48 06 111
Novinarski upiti: press@dzs.hr
Odgovorne osobe:
Edita Omerzo, načelnica Sektora prostornih statistika
Lidija Brković, glavna ravnateljica
Priredili:
Mario Valentić i Ana Pavetić
MOLIMO KORISNIKE DA PRI KORIŠTENJU PODATAKA NAVEDU IZVOR.
Služba za odnose s korisnicima i zaštitu podataka
Informacije i korisnički zahtjevi
Telefon: (+385 1) 48 06 138, 48 06 154, 48 06 115
Elektronička pošta: stat.info@dzs.hr
Pretplata na publikacije
Telefon: (+385 1) 21 00 455
Elektronička pošta: prodaja@dzs.hr