Priopćenje
Godina: LX.
Zagreb, 18. srpnja 2023.
POLJ-2023-3-6 CORR
PROIZVODNJA MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA U 2022.

U Priopćenju POLJ-2023-3-6 Proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda u 2022., od 16. lipnja 2023., u tablici 1. Mlijeko i mliječni proizvodi u 2022. nastala je pogreška pri prijenosu podatka.
Stoga molimo korisnike da se koriste ispravljenim podatkom koji ovdje prilažemo.
Zahvaljujemo na razumijevanju.
1. MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI U 2022.1)
|
| |
Količina, t |
Indeksi 2022. 2021. |
| 2021. |
2022. |
| Raspoloživost |
|
|
|
| Prikupljeno kravlje mlijeko |
428 665 |
405 425 |
94,6 |
| Prikupljeno ovčje mlijeko |
2 756 |
2 231 |
81,0 |
| Prikupljeno kozje mlijeko |
3 882 |
3 556 |
91,6 |
| Vrhnje |
z |
z |
z |
| Uvoz neobranog mlijeka – samo mljekare |
145 868 |
175 777 |
120,5 |
| Uvoz obranog mlijeka – samo mljekare |
z |
z |
z |
| Uvoz vrhnja – samo mljekare |
4 892 |
7 719 |
157,8 |
| Uvoz ostalih proizvoda (npr. sir, maslac, jogurt) – samo mljekare |
z |
z |
z |
| Proizvodnja svježih proizvoda |
|
|
|
| Mlijeko za piće (konzumno) |
264 776 |
277 769 |
104,9 |
| Neobrano i sirovo mlijeko |
137 135 |
144 465 |
105,3 |
| Djelomično obrano mlijeko |
125 123 |
130 208 |
104,1 |
| Obrano mlijeko |
2 518 |
3 096 |
123,0 |
| Mlaćenica |
z |
z |
z |
| Vrhnje |
32 096 |
32 458 |
101,1 |
| S < 29% m. m. |
21 027 |
21 601 |
102,7 |
| S > 29% m. m. |
11 069 |
10 857 |
98,1 |
| Fermentirani proizvodi (jogurti, napici od jogurta i dr.) |
89 917 |
90 069 |
100,2 |
| S dodacima |
17 856 |
19 040 |
106,6 |
| Bez dodataka |
72 061 |
71 029 |
98,6 |
| Napici s mliječnom bazom |
22 512 |
20 012 |
88,9 |
| Ostali svježi proizvodi (mliječni žele i sl.) |
z |
z |
z |
| Proizvodnja ostalih proizvoda |
|
|
|
| Mliječni proizvodi u prahu |
z |
z |
z |
| Maslac |
4 064 |
4 172 |
102,7 |
| Ostali proizvodi od žutih masnoća |
z |
z |
z |
| Sir od kravljeg mlijeka (čisti) |
32 356 |
33 239 |
102,7 |
| Sir od ovčjeg mlijeka (čisti) |
245 |
221 |
90,2 |
| Sir od kozjeg mlijeka (čisti) |
142 |
136 |
95,8 |
| Ostali sirevi (miješani) |
10 |
14 |
140,0 |
| Mekani sir (> 68% vlage) |
1 498 |
538 |
35,9 |
| Srednje mekani sir (62% – 68% vlage) |
169 |
166 |
98,2 |
| Srednje tvrdi sir (55% – 62% vlage) |
12 901 |
12 942 |
100,3 |
| Tvrdi sir (47% – 55% vlage) |
1 010 |
833 |
82,5 |
| Ekstra tvrdi sir (< 47% vlage) |
427 |
2 313 |
541,7 |
| Svježi sir |
16 748 |
16 818 |
100,4 |
| Prerađeni sir |
2 865 |
2 782 |
97,1 |
| Sirutka – ukupno |
37 358 |
34 832 |
93,2 |
| Izvoz mlijeka i vrhnja u rinfuzi – samo mljekare |
z |
z |
z |
|
Kratice
| m. m. |
mliječna mast |
| t |
tona |
| z |
podatak zbog povjerljivosti nije objavljen |
Znakovi
| - |
nema pojave |
| ˂ |
manje od |
| ˃ |
veće od |
Objavljuje Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, Ilica 3, p. p. 80.
Telefon: (+385 1) 48 06 111
Novinarski upiti: press@dzs.hr
Odgovorne osobe:
Edita Omerzo, načelnica Sektora prostornih statistika
Lidija Brković, glavna ravnateljica
Priredili:
Mario Valentić i Anita Grlica
MOLIMO KORISNIKE DA PRI KORIŠTENJU PODATAKA NAVEDU IZVOR.
Služba za odnose s korisnicima i zaštitu podataka
Informacije i korisnički zahtjevi
Telefon: (+385 1) 48 06 138, 48 06 154
Elektronička pošta: stat.info@dzs.hr
Pretplata na publikacije
Telefon: (+385 1) 48 06 115
Elektronička pošta: prodaja@dzs.hr