Ukupna količina kravljeg mlijeka prikupljenoga u 2020. u odnosu na 2019. smanjena je za 0,3%. Količina ovčjeg mlijeka povećana je za 7,1% i kozjega za 1,6%.
Izraženo u količini, to znači da je u 2020. prikupljeno manje kravljeg mlijeka, za 1 386 t, te više ovčjega, za 187 t, i kozjeg mlijeka, za 65 t.
Količina neobranog mlijeka koju su mljekare uvezle u 2020. u odnosu na 2019. smanjena je za oko 25 500 t, odnosno za 15,4%, dok je količina uvezenog vrhnja manja za oko 1 700 t (36,6%). Ostali podaci o uvozu i izvozu sirovina koji obavljaju mljekare zaštićeni su u skladu sa Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 25/20.).
U usporedbi s prethodnom godinom, proizvodnja mlijeka za piće smanjena je za oko 14 900 t (5,0%), vrhnja za oko 2 400 t (6,7%) i napitaka s mliječnom bazom za oko 850 t (3,6%), dok je količina fermentiranih proizvoda smanjena za oko 5 200 t (5,5%).
Proizvodnja maslaca smanjena je za oko 740 t (17,4%) u odnosu na 2019., dok je ukupna proizvodnja kravljeg sira u 2020. smanjena za oko 2 060 t (6,2%). Također je smanjena proizvodnja ostalih sireva, što je vidljivo u proizvodnji mekanog sira, koja je smanjena za 15,7%
(388 t), i srednje tvrdog sira, za 15,3% (2 114 t). Proizvodnja svježeg sira porasla je za 3,8% (610 t) i prerađenog sira za 18,6% (454 t).
U odnosu na prethodnu godinu, ukupan sadržaj mliječne masti u prikupljenome kravljem mlijeku smanjen je za 0,3% i u kozjemu za 0,8%, a u ovčjemu je povećan za 3,2%.
Što se tiče pojedinačnih mliječnih proizvoda, ukupna količina mliječne masti u mlijeku za piće manja je za 6,0%, u vrhnju za 5,7%, u fermentiranim proizvodima za 8,5%, u maslacu za 17,6% te u siru od čistoga kravljeg mlijeka za 9,9%.
Sadržaj proteina kravljeg mlijeka smanjen je u mlijeku za piće, za 5,4%, u vrhnju, za 9,7%, te u kravljem siru, za 7,9%.
1. MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI U 2020. 1) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1) Vidi Metodološka objašnjenja. |
2. SADRŽAJ MLIJEČNE MASTI U GLAVNIM MLIJEČNIM PROIZVODIMA U 2020. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
3. SADRŽAJ PROTEINA KRAVLJEG MLIJEKA U GLAVNIM MLIJEČNIM PROIZVODIMA U 2020. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Izvori i metode prikupljanja podataka
Podaci o godišnjoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda preuzimaju se od Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu – Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka (SLKM). Tako se prikupljaju podaci o količini prikupljenoga kravljega, ovčjega i kozjeg mlijeka, sadržaju mliječne masti i proteina, proizvodnji mliječnih proizvoda te vanjskoj trgovini mljekara mlijekom i proizvodima.
Prikupljene podatke SLKM obrađuje i prosljeđuje Državnom zavodu za statistiku prema unaprijed dogovorenim terminima i u obliku prilagođenu za daljnju obradu.
Metodologija za provedbu istraživanja o mlijeku i mliječnim proizvodima temelji se na Metodološkim osnovama za prikupljanje podataka u statistici mlijeka i mliječnih proizvoda (NN, br. 42/13.).
Obuhvat i usporedivost
U Republici Hrvatskoj djeluje četrdesetak mljekara za koje SLKM analizira otkupljeno mlijeko i od kojih prikuplja podatke o proizvodnji. Obuhvaćene su industrijske i registrirane male mljekare.
Povjerljivost
Agregirani podaci kod kojih postoje razlozi za povjerljivost (zbog malog broja jedinica, pravila dominantnosti ili sekundarne povjerljivosti), u skladu sa Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 25/20.) i Pravilnikom o načinu zaštite statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku, tretiraju se kao povjerljivi te se stoga ne objavljuju.
Definicije
Mlijeko za piće obuhvaća sirovo mlijeko, neobrano, djelomično obrano i obrano bez sadržaja aditiva.
Sirovo mlijeko obuhvaća mlijeko koje nije podvrgnuto bilo kojem postupku zagrijavanja iznad 40 °C.
Neobrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti ≥ 3,5%, podvrgnuto toplinskom tretmanu.
Djelomično obrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti 1,5% – 2,8%, podvrgnuto jednome toplinskom tretmanu.
Obrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti < 1,5%, podvrgnuto toplinskom tretmanu.
Pasterizirano mlijeko – mlijeko tretirano visokom temperaturom (barem
72 °C tijekom 15 sekundi).
Sterilizirano mlijeko – mlijeko tretirano visokom temperaturom (120 °C tijekom 30 minuta) u hermetički zatvorenim posudama.
Sterilizirano u protoku (uzavrelo) – mlijeko tretirano visokom temperaturom (135 °C u trajanju od najmanje 1 sekunde).
Mlaćenica obuhvaća ostatak nakon pretvorbe mlijeka ili vrhnja u maslac.
Vrhnje obuhvaća vrhnje za izravnu potrošnju s više ili manje od 29% mliječne masti.
Fermentirani proizvodi obuhvaćaju jogurt, tekući jogurt, acidofil te ostale fermentirane proizvode s dodacima i bez njih.
Napici s mliječnom bazom obuhvaćaju proizvode s udjelom mliječnog ekvivalenta od barem 50% (npr. čokoladno mlijeko, mlaćenica s aditivima).
Ostali svježi proizvodi obuhvaćaju proizvode od svježeg mlijeka koji nisu drugdje specificirani (uglavnom deserti na bazi mlijeka).
Koncentrirano mlijeko obuhvaća mlijeko dobiveno djelomičnim uklanjanjem vode iz neobranoga, djelomično obranoga i obranog mlijeka.
Mliječni proizvodi u prahu obuhvaćaju proizvode dobivene uklanjanjem vode iz vrhnja, svih vrsta mlijeka, mlaćenice i fermentiranih proizvoda.
Maslac obuhvaća tradicionalni maslac, otopljeni maslac, ulje maslaca i slične proizvode s više od 80% mliječne masti.
Ostali proizvodi od žutih masnoća obuhvaćaju proizvode na bazi maslaca s manje od 80% mliječne masti.
Sir obuhvaća svježe ili sazrele, tvrde ili polutvrde proizvode dobivene koagulacijom mlijeka, vrhnja, mlaćenice i sl.
Prerađeni sir obuhvaća proizvode dobivene mljevenjem, miješanjem, topljenjem i emulgiranjem jedne ili više vrsta sireva, s dodacima ili bez njih.
Sirutka obuhvaća tekuću sirutku i sirutku u prahu u tekućem ekvivalentu. Ona je nusproizvod u proizvodnji sira ili kazeina.
Kratice
°C | Celzijev stupanj |
m. m. | mliječna mast |
t | tona |
z | podatak zbog povjerljivosti nije objavljen |
Znakovi
- | nema pojave |
˂ | manje od |
˃ | veće od |
≥ | veće ili jednako |
Objavljuje Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, Ilica 3, p. p. 80.
Telefon: (+385 1) 4806-111, telefaks: (+385 1) 4817-666
Novinarski upiti: press@dzs.hr
Odgovorne osobe:
Edita Omerzo, načelnica Sektora prostornih statistika
Lidija Brković, glavna ravnateljica
Priredili:
Mario Valentić i Anita Grlica
MOLIMO KORISNIKE DA PRI KORIŠTENJU PODATAKA NAVEDU IZVOR.
Služba za odnose s korisnicima i zaštitu podataka
Informacije i korisnički zahtjevi
Telefon: (+385 1) 4806-138, 4806-154
Elektronička pošta: stat.info@dzs.hr
Telefaks: (+385 1) 4806-148
Pretplata publikacija
Telefon: (+385 1) 4806-115
Elektronička pošta: prodaja@dzs.hr
Telefaks: (+385 1) 4806-148