Ukupna količina kravljeg mlijeka prikupljenoga u 2021. u odnosu na 2020. smanjena je za 1,3%. Količina ovčjeg mlijeka smanjena je za 2,3% i kozjega za 4,3%.
Izraženo u količini, to znači da je u 2021. prikupljeno manje kravljeg mlijeka, za 5 555 t, ovčjega, za 65 t, te kozjega, za 173 t.
Količina neobranog mlijeka koju su mljekare uvezle u 2021. u odnosu na 2020. povećana je za oko 5 900 t, odnosno za 4,2%, dok je količina uvezenog vrhnja povećana za oko 1 800 t (60,8%).
U usporedbi s prethodnom godinom, proizvodnja mlijeka za piće smanjena je za oko 17 000 t (6,0%), vrhnja za 937 t (2,8%) i napitaka s mliječnom bazom za 265 t (1,2%), dok je količina fermentiranih proizvoda povećana za 395 t (0,4%).
Proizvodnja maslaca povećana je za 549 t (15,6%) u odnosu na 2020., dok je ukupna proizvodnja kravljeg sira u 2021. povećana za 983 t (3,1%). Proizvodnja ovčjeg sira smanjena je za 2,4%, a kozjega za 3,4%.
Kod ostalih sireva smanjena je proizvodnja mekanog sira, za 28,2% (587 t), i prerađenog sira, za 0,9% (26 t). Povećana je proizvodnja svježeg sira, za 0,9%, srednje mekanog sira, za 25,2%, srednje tvrdog sira, za 10,4%, tvrdog sira, za 13,2%, i ekstra tvrdog sira, za 13,6%.
U odnosu na prethodnu godinu, ukupan sadržaj mliječne masti u prikupljenome kravljem mlijeku smanjen je za 0,7%, u ovčjemu za 1,0%, a u kozjemu za 3,1%.
Što se tiče pojedinačnih mliječnih proizvoda, ukupna količina mliječne masti u mlijeku za piće manja je za 8,8%, u vrhnju za 3,2% te u fermentiranim proizvodima za 4,9%, a veća je u maslacu, za 14,2%, te u siru od čistoga kravljeg mlijeka, za 22,8%.
Sadržaj proteina kravljeg mlijeka smanjen je u mlijeku za piće, za 2,4%, u vrhnju, za 1,2%, te u kravljem siru, za 0,7%.
1. MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI U 2021.1) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1) Vidi Metodološka objašnjenja. |
2. SADRŽAJ MLIJEČNE MASTI U GLAVNIM MLIJEČNIM PROIZVODIMA U 2021. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
3. SADRŽAJ PROTEINA KRAVLJEG MLIJEKA U GLAVNIM MLIJEČNIM PROIZVODIMA U 2021. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Izvori i metode prikupljanja podataka
Podaci o godišnjoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda preuzimaju se od Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu – Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka (SLKM). Tako se prikupljaju podaci o količini prikupljenoga kravljega, ovčjega i kozjeg mlijeka, sadržaju mliječne masti i proteina, proizvodnji mliječnih proizvoda te vanjskoj trgovini mljekara mlijekom i proizvodima.
Prikupljene podatke SLKM obrađuje i prosljeđuje Državnom zavodu za statistiku prema unaprijed dogovorenim terminima i u obliku prilagođenu za daljnju obradu.
Metodologija za provedbu istraživanja o mlijeku i mliječnim proizvodima temelji se na Metodološkim osnovama za prikupljanje podataka u statistici mlijeka i mliječnih proizvoda (NN, br. 42/13.).
Obuhvat i usporedivost
U Republici Hrvatskoj djeluje četrdesetak mljekara za koje SLKM analizira otkupljeno mlijeko i od kojih prikuplja podatke o proizvodnji. Obuhvaćene su industrijske i registrirane male mljekare.
Povjerljivost
Agregirani podaci kod kojih postoje razlozi za povjerljivost (zbog malog broja jedinica, pravila dominantnosti ili sekundarne povjerljivosti), u skladu sa Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 25/20.) i Pravilnikom o načinu zaštite statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku, tretiraju se kao povjerljivi te se stoga ne objavljuju.
Definicije
Mlijeko za piće obuhvaća sirovo mlijeko, neobrano, djelomično obrano i obrano bez sadržaja aditiva.
Sirovo mlijeko obuhvaća mlijeko koje nije podvrgnuto bilo kojem postupku zagrijavanja iznad 40 °C.
Neobrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti ≥ 3,5%, podvrgnuto toplinskom tretmanu.
Djelomično obrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti 1,5% – 2,8%, podvrgnuto jednome toplinskom tretmanu.
Obrano mlijeko (pasterizirano, sterilizirano i uzavrelo) obuhvaća mlijeko sa sadržajem mliječne masti < 1,5%, podvrgnuto toplinskom tretmanu.
Pasterizirano mlijeko – mlijeko tretirano visokom temperaturom (barem72 °C tijekom 15 sekundi).
Sterilizirano mlijeko – mlijeko tretirano visokom temperaturom (120 °C tijekom 30 minuta) u hermetički zatvorenim posudama.
Sterilizirano u protoku (uzavrelo) – mlijeko tretirano visokom temperaturom (135 °C u trajanju od najmanje 1 sekunde).
Mlaćenica obuhvaća ostatak nakon pretvorbe mlijeka ili vrhnja u maslac.
Vrhnje obuhvaća vrhnje za izravnu potrošnju s više ili manje od 29% mliječne masti.
Fermentirani proizvodi obuhvaćaju jogurt, tekući jogurt, acidofil te ostale fermentirane proizvode s dodacima i bez njih.
Napici s mliječnom bazom obuhvaćaju proizvode s udjelom mliječnog ekvivalenta od barem 50% (npr. čokoladno mlijeko, mlaćenica s aditivima).
Ostali svježi proizvodi obuhvaćaju proizvode od svježeg mlijeka koji nisu drugdje specificirani (uglavnom deserti na bazi mlijeka).
Koncentrirano mlijeko obuhvaća mlijeko dobiveno djelomičnim uklanjanjem vode iz neobranoga, djelomično obranoga i obranog mlijeka.
Mliječni proizvodi u prahu obuhvaćaju proizvode dobivene uklanjanjem vode iz vrhnja, svih vrsta mlijeka, mlaćenice i fermentiranih proizvoda.
Maslac obuhvaća tradicionalni maslac, otopljeni maslac, ulje maslaca i slične proizvode s više od 80% mliječne masti.
Ostali proizvodi od žutih masnoća obuhvaćaju proizvode na bazi maslaca s manje od 80% mliječne masti.
Sir obuhvaća svježe ili sazrele, tvrde ili polutvrde proizvode dobivene koagulacijom mlijeka, vrhnja, mlaćenice i sl.
Prerađeni sir obuhvaća proizvode dobivene mljevenjem, miješanjem, topljenjem i emulgiranjem jedne ili više vrsta sireva, s dodacima ili bez njih.
Sirutka obuhvaća tekuću sirutku i sirutku u prahu u tekućem ekvivalentu. Ona je nusproizvod u proizvodnji sira ili kazeina.
Kratice
°C | Celzijev stupanj |
m. m. | mliječna mast |
t | tona |
z | podatak zbog povjerljivosti nije objavljen |
Znakovi
- | nema pojave |
˂ | manje od |
˃ | veće od |
≥ | veće ili jednako |
Objavljuje Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, Ilica 3, p. p. 80.
Telefon: (+385 1) 48 06 111
Novinarski upiti: press@dzs.hr
Odgovorne osobe:
Edita Omerzo, načelnica Sektora prostornih statistika
Lidija Brković, glavna ravnateljica
Priredili:
Mario Valentić i Anita Grlica
MOLIMO KORISNIKE DA PRI KORIŠTENJU PODATAKA NAVEDU IZVOR.
Služba za odnose s korisnicima i zaštitu podataka
Informacije i korisnički zahtjevi
Telefon: (+385 1) 48 06 138, 48 06 154
Elektronička pošta: stat.info@dzs.hr
Pretplata publikacija
Telefon: (+385 1) 48 06 115
Elektronička pošta: prodaja@dzs.hr